Maligayang Bati (Happy Birthday)... - Reisverslag uit Manilla, Filipijnen van Sacha Gijsbers - WaarBenJij.nu Maligayang Bati (Happy Birthday)... - Reisverslag uit Manilla, Filipijnen van Sacha Gijsbers - WaarBenJij.nu

Maligayang Bati (Happy Birthday)...

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Sacha

05 September 2008 | Filipijnen, Manilla

Allereerst hartstikke bedankt voor al jullie felicitaties. Heel leuk om te lezen. Ik kon gelukkig op mijn verjaardag zelf ook skypen met mijn moeder.
Ik zal jullie vertellen hoe de dag van mijn verjaardag begon:

Ik kwam zoals elke morgen om 6 uur in het piepkleine badkamertje (als je het zo mag noemen)en daar zat een kakkerlak. De eerste waar ik zelf actie tegen moest ondernemen. Dus ik dacht laat ik het beestje verdrinken. Ik pakte het pannetje met water en gooide hem onder. Wat bleek? Het water liep niet weg want de afvoer zat verstopt. Dus die kakkerlak lag daar te spartelen in het water. Dus geen bad voor mijzelf op mijn verjaardag. Pelly zei dat ze hoopte dat het dezelfde dag nog gemaakt zou worden, want het probleem lag ergens anders. Gedurende de dag zelf kreeg ik van iedereen eten voor mijn verjaardag: Pizza van de pizzahut, koude patatjes, buko (kokosnoot met rietje erin waar je de kokosmelk uitzuigt) en nog meer...Zelf had ik twee grote taarten gekocht voor de collega's.
's Avonds kwamen er een aantal mensen van Bukas Palad langs om Pansit te eten, een soort noedels wat je moet eten met je verjaardag omdat het een lang leven voorstelt. Dat was wel erg gezellig, veel gelachen. Ik heb oorbellen en een armband gekregen.

Vrijdag 5 september

Zat ik te zeuren over een klein huisje? Vandaag ben ik in het huis geweest van een van de leerkrachten van Bukas Palad. Ze nodigde me uit om een kijkje te komen nemen. Eerst moest ik door wat smalle steegjes (ik kan mij in Nederland niet zo'n plaats voorstellen, daarbij verbleekt elke achterstandswijk) Overal was het vochtig en hingen er kleren. Toen kwam ik in haar 'huisje' Een kleine ruimte onder en dan een soort van trapje naar een tweede verdieping, de vloer was van dun hout en liep niet gelijk. Overal waren kleren: ze wonen dan ook met heel veel mensen op dat plekje. De leerkracht, haar man, haar geestelijk gehandicapte dochter, haar zoon met zijn vrouw en twee kinderen, allemaal op die kleine smerige plaats. De leerkracht zelf vertelde me dat ze heel blij is met hun huis omdat het van henzelf is. Als ze geld hebben vertelde ze me (ik dacht nu gaat ze zeggen dat ze dan verhuizen...) dan.... bouwen ze er een derde verdieping bij...

Ik leer hier wel elke dag hoe blij ik mag zijn dat ik Nederlander ben. Ik zat zelf altijd veel te klagen over Nederland, maar als ik dit dan allemaal zie en hoor... Het is echt heel aangrijpend.

Ik ga vandaag proberen wat foto's op deze site te plaatsen. Ik kan jullie trouwens vast vertellen dat ik van de grootste armoe geen foto's zal maken. Ik voel me daar zelf niet zo prettig bij om daar foto's van te maken.

De foto's zijn geplaatst!!

• 06 September 2008 - 06:24

Jolande:

Hey Sas,
    Wat leuk dat je zo'n fijne verjaardag hebt gehad. Lijkt me bijzonder. En dan die noedels? Ik wist niet dat dat betekende een lang leven.
    Wat maak je toch veel mee zeg. Ik weet niet eens wat ik iedere keer moet schrijven als ik je verhalen weer lees. Leuk, maar inderdaad aangrijpend. Maar heb je het naar je zin daar?
    Hier gaat alles gewoon z'n gangetje. Niks veranderd nog. Het weer is op dit moment herfstachtig. Wind, kouder, regen. Jammer voor het gondelvaartweekend. We hebben gister gekeken (in af en toe wat regen).
    He, tot gauw weer!! Trouwens erg leuk dat je wat foto's hebt geplaatst.

Liefs van Jol en Kris.

• 06 September 2008 - 07:30

Mam:

Wat fijn die foto,s! wat sta jij er ook mooi op met die kinders! en wat een wereld van verschil...dapper hoor! Ook om dat trappetje in dat huisje op te klimmen. En wat leuk dat je verjaardagsvisite had. Het is een verjaardag om nooit te vergeten. Is de verstopping van het riool inderdaad alweer verholpen? Kakkerlakken doen nix hè alleen maar lopen (net als spinnen brrr) Ik ga vandaag 'schitteren' in 'Bredevoort schittert' Zingen met het Stadskoor in de kerk op de Markt waaronder het Bredevoorts Volkslied. Zing jij ook veel bij de kinderen? Heel veel liefs-doei

• 06 September 2008 - 10:14

Mirrr:

Hoi Sas,

Wat leuk dat je er wat foto's op hebt gezet!! En wat n leuke kinderen!! Echt knap hoor dat je daar zit! En een bijzondere verjaardag gehad, lees ik! Wat grappig van die soor noodels die lang leven betekenen!
    Is het leuk op die school waar je de kinderen les geeft? Vul je daar op dit moment je dagen mee of heb je ook nog veel vrije tijd? En hoe gaat het met het leren van de taal?? Heb je trouwens nog dat ene telefoonnummer? Ik had je namelijk gesmst maar weet niet of je die hebt ontvangen..?
    Ik heb de tv nog niet uitgeprobeerd met de interactieve toestand maar we kunnen er denk ik pas over een maand in, heeft nu nog niet veel zin om naar te kijken... In het huisje zijn we nog steeds hardstikke druk!! Vandaag zijn de tegelzetter, loodgieter en timmerman aan het werk! Wat een luxe vergeleken met daar he?!
    Tot het volgende bericht maar weer!!

Liefs Miriam

• 06 September 2008 - 13:23

Sarah:

Hey Sas,

Leuk dat je je verjaardag nog wel een beetje hebt kunnen vieren. Ben wel benieuwd of je onze kaarten nog gekregen hebt.
    En hoe gaat het met de taal daar? Lukt het al een beetje? Jou kennende zul je het wel snel leren. Succes maar weer en ik zal snel weer een berichtje plaatsen.

Liefs Sarah

• 06 September 2008 - 23:28

Maireke:

Hallo Sacha,

Erg leuk om je berichten te lezen. En zo veel al! Prachtige foto's en hele schattige kinderen, zo lijk het!
    De kop is eraf. En je hebt al veel gezien en gedaan in die korte tijd.
    Succes met tagalo en geniet zoveel als het kan!

Groeten van Marieke
    (vd verjaardag v Anke...)

• 07 September 2008 - 15:28

Han En Janie:

Hoj Sacha
    We zullen ook maar weer eens wat laten horen.
    Ik lees dat je jarig bent geweest en vind het verschrikkelijk stom om je te vergeten ! Daarom
    alsnog: van harte.
    Wat een toestanden zijn dat bij jouw. We hebben de foto's bekeken. Gelukkig dat JIJ daar zelfs nog op lacht. Ja,
    je moet maar proberen de moed er in te houden en
    denken dat dit werk zo erg nodig is en het kan niet anders dan dat de kinderen en mensen om je
    heen erg dankbaar zullen zijn. Sterkte verder.
    De gondelvaart is nog goed verlopen. Vrijdag-avond regende het maar zijn er toch nog 700
    mrndrn geweest. Gisteren
    (Zaterdag-avond) was het goed weer en de hele avond droog en zijn er vast veel mensen geweest.
    's-Middags was het gezellig. Je moeder heeft
    met het stadskoor gezongen in de kerk op de
    markt. We zijn er geweest en het was prachtig. Nu is dus alles weer achter de rug en gaan wij hier ook weer met de gewone dingen verder.
    Stop ermee.Tot een andere
    keer en groetjes van ons beiden. Janie.

• 07 September 2008 - 20:20

Wim Jansen:

hallo Sach Magandang gabi,
    je bent goed aangekomen lees ik en alles went al een beetje merk ik.
    De dame op de 2e foto met haar haarlok half voor haar gezicht is een lerares naar ik mij herinner. klopt dit? dan de 4e foto de douch!! je hebt nog water zie ik om te douchen met een pannetje zoals daar vaak nodig is omdat er weer eens geen water is
    Heb je de hele BUKO leeg gedronken? knap hoor! soms zit er meer dan 1 liter vocht in en dan daarna vullen met ijs en dan uitschrapen, heerlijk. Hoe is het fruit, lekker?
    Heb je Tita in haar opisina al gesproken en de dochter van de King je collega? Je bent bij Miranda geweest las ik leuk. Oja vraag Tita even naar een spray tegen kakerlakken, die hebben ze daar. Hoe is het eten verder, went het al een beetje of eetje brood wat vlak naast je woning wordt gebakken? Doe Miranda, Tita, Wim, Robert en alle anderen de groetjes van mij.

• 08 September 2008 - 07:55

Anke Hoopman:

Heeeee Sas,

Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! (K)

heeft even geduurd, maar heb dan ook je site gevonden (heb thuis nog geen pc en moet alles dus op school beetje doen haha) en al je ontzettend indrukwekkende berichten gelezen!!

Ik kan mij echt heel goed voorstellen dat je erg moest wennen en dat het een hele schok is als je 'in real life' alles ziet waar je al die tijd alleen maar over hebt gehoord en gedachten over hebt gemaakt. Vind het knap dat je het red allemaal en ook leuk dat je zo vaak je berichten plaatst op deze site. Moet elke dag nog wel aan je denken, wat je op dat moment doet en hoe het met je gaat.

hier in NL gaat alles zijn gangetje, ben weer begonnen op school en het is een hele strijd om uren in Groenlo te krijgen voor mijn nieuwe studie. Het is nu in ieder geval bekend dat het een HAVO4 klas wordt en ik ws volgende week begin. Maar goed dat zien we wel weer.

Wens jou weer heel veel succes en plezier de komende dagen en kijk vol spanning weer uit naar je volgende bericht!

Heel veel liefs en een dikke knuffel, Anke

• 08 September 2008 - 15:39

Evelien:

Hi Sas,

Wat een verhalen zeg!! Wel even anders dan Nederland.. Fijn dat je een leuke verjaardag hebt gehad.

Heel veel plezier nog...

Groetjes Evelien

• 08 September 2008 - 17:47

Nando:

Hey Sacha,
    beetje laat,maar beter laat dan nooit,van harte nog met je verjaardag.
    Heb ontzettend veel respect voor je dat je dit avontuur begonnen bent.Zeker nu ik al die verhalen gelezen heb.Is me nogal een verschil met hier.
    Ik wens je alle plezier en succes daar.

Groet en liefs Nando

• 08 September 2008 - 19:26

Marion:

Ha Sacha,

wat kun jij toch mooi de dingen beschrijven. Vooral het verhaal van de kakkerlak zag ik levens echt voor me. Op de foto samen met de kinderen lijk je zelf wel een Filipijnse! Ik blijf je verhalen volgen.

Veel groeten