Ja, ja, lekker fanatiek...
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Sacha
02 September 2008 | Filipijnen, Manilla
Ik had niet van mezelf verwacht dat ik zo veel berichten zou gaan plaatsen. Het zal wel komen doordat ik zoveel meemaak op het moment en eigenlijk niet echt iemand heb om het mee te delen. Ik zit tussen allemaal mensen die niet anders kennen dan deze wereld. De andere vrijwilligers die namelijk op Bukas Palad werken zijn allemaal filippino's.
Vandaag ontmoette ik een meisje van 18 jaar, ze heeft al twee kinderen. het oudste dochtertje zit in de klas waar ik was en is dus minstens 4. Ze is getrouwd op haar dertiende. Ze lijkt zelf nog een kind. Zo hoor ik veel verhalen van mensen waar je wel van schrikt. Zo is er een leerkracht die haar man 2 jaar niet zal zien omdat hij nin het buitenland werkt. Zij blijft hier wonen met 2 kinderen en werkt. Zij was niet de eerste die me zoiets verteld. Er zijn miljoenen filippino's ge:emigreerd naar rijkere landen (Australie, Amerika, Midden-Oosten maar ook Europa). Dit zijn vooral de mensen met een goede baan. Zij verdienen veel meer in het buitenland. Dat is ook het probleem in de gezondheidszorg hier. Alle goede artsen vertrekken voor een beter salaris naar het buitenland. Zo blijft het grote percentage armen achter en dit percentage groeit ook op deze manier. De kloof tussen rijk en arm lijkt onoverbrugbaar. Een middenklasse is er nauwelijks.
Toch hoor ik ook hele mooie verhalen van mensen. Zo was er een meisje dat dankzij Bukas Palda naar school kon, via het longdistance adoption programma (soort van Foster Parents). Zij werkt nu bij een groot kantoor. En ze is zo dankbaar. Daar kan ik nog wat van leren. Als je in Nederland bent, sta je er niet bij stil dat je het zo goed hebt. Ik vond het altijd vanzelfsprekend dat ik naar school kon, soms zelfs vervelend...
De kinderen die hier naar de pre-school komen krijgen ook een maaltijd. Voor die tijd moeten ze handen wassen en na die tijd poetsen ze hun tanden. Dit laatste is zeker nodig, want er zijn veel kinderen diedit thuis niet doen, je ziet veel rotte tandjes. Ook een goede maaltijd is van belang, dat merk je ook aan hoe zet eten. Er zal niemand zijn die zegt: dat lust ik niet... en vaak willen ze nog meer. Helaas kan ik dat van mezelf niet zeggen. Ik wist dat het eten het grootste probleem zou worden. Gelukkig hebben ze hier ook spaghetti en aardappels en bepaalde vis is ook erg lekker. Ik mis echter wel de Hollandse boterham.
Ik had trouwens nog niet verteld achter wat voor een computer ik zit. Het beeldscherm is oud maar ok, de systeemkast echter rammelt aan alle kanten en om de computer niet oververhit te maken schuiven we de ventilator ervoor. Het internet wordt langzamer, ik hoop dat het nog een tijdje stand houdt. Zo nu vind ik het wel weer even genoeg.
Miriam + Douwe: hoe is het met jullie huis: en de interactieve tv?
Jolande: GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG!!!!!(sorry dat ik geen kaart stuur, maar ik heb nog geen idee waar ik die zou moeten posten en dergelijke)
PS Ik heb trouwens ook een facetowel (doekje dat je voor je mond kan houden) gekocht ivm de af en toe toch wel smerige smog
Ps2 Ook erg leuk om de reacties van (oud)collega's te lezen. Dank jullie wel.
Miriam + Douwe: hoe is het met jullie huis: en de interactieve tv?
Ps2 Ook erg leuk om de reacties van (oud)collega's te lezen. Dank jullie wel.
02 September 2008 - 17:43
Fredrik Johan:
Hallo Sacha,
hartstikke leuk om je afgelopen zondag even via Skype te hebben kunnen zien en horen. De kwaliteit was wel niet helemaal top, maar toch, altijd nog beter dan helemaal niks. Ik vind het leuk om de berichtjes op jouw
site te lezen. Schrijf je ook nog een keer wat over het weer?
Groeten en Liefs, ook van Lidi,
Je vader -
02 September 2008 - 18:00
Linda:
hey sas, wat een berichten weer. liep er al 1tje achter hihi. Maar erg leuk om te lezen hoor! groetjes linda -
03 September 2008 - 16:30
Sarah:
Ha die Sas, wat een berichten weer! Maar wel erg leuk om te lezen.
Nu maar hopen dat de computer nog een poosje blijft doen.....
Liefs Sarah -
03 September 2008 - 18:20
Wil:
Ik zag vandaag je adres op het bord in de personeelskamer. Thuis ben ik meteen jouw berichten gaan lezen. Indrukwekkend hoor! De problemen die we hier hebben, zijn in vergelijking met daar, voornamelijk luxeproblemen.
Ik zal jouw berichten met belanstelling blijven volgen. Ik weet niet of ik vaak zal reageren dus wens ik jou het allerbeste! -
03 September 2008 - 20:25
Jolande:
He Sas,
Wat leuk dat je aan min verjaardag denkt. Het was een leuke dag. En nu jij bijna. Wat een verhaal weer wat je schrijft. En dat eten!! Lust je het een beetje? Ik hoop het voor je. He, het is al laat hier. Ik ga zo slapen. Gek dat het bij jullie dar nu midden in de nacht is.
Geniet van je verjaardag en tot het volgende berichtje.
Veel liefs van Jol -
04 September 2008 - 10:05
Gerjon:
Jo Sas,
gefeliciteerd met je verjaardag vandaag! Ik ben benieuwd of je dit vandaag nog te lezen krijgt, want inmiddels is het daar al zes uur 's avonds.
Leuk om je verslagen te lezen hier. In Bredevoort mis je niet zo heel erg veel denk ik. Behalve dan de gondelvaart met de ongelooflijke surprise-act die inmiddels geen surprise-act meer mag heten... dj Hoppa...
Om toch nog een beetje mee te genieten: 'Lang zal je leven. Hoppa! Hoppa!! Hoppa!!!'
Groeten uit Nijmegen,
Gerjon -
04 September 2008 - 10:45
Linda:
heeeey sacha!!!! GEFELICITEEEEEEERD MET JE VERJAARDAG!! Vieren ze daar nog verjaardag en heb je nog getrakteerd enzo? In ieder geval nog een hele fijne dag (voor wat er nog van over is)!!
Liefs Linda -
04 September 2008 - 11:55
Henry Veldkamp:
ome herrie wil natuurlijk niet ontbreken in de rij: van harte gefeliciteerd met je verjaardag! ik heb al begrepen, dat je daar je ogen, je oren en je hart wijd hebt opengezet. goed zo! groeten uit tirana! -
04 September 2008 - 16:10
Emma:
Haai Sas!!
First things first: Gefeliciteerd met je verjaardag! Hoop dat je een leuke dag hebt vandaag!
En het blijft maar door gaan met al je avonturen en verbazingen!
Veel plezier nog, kalm an!
xx Emma -
04 September 2008 - 16:22
Jolande:
Ha die Sas,
Ja, nu ben je echt jarig: VAN HARTE GEFELICITEERD!!!!!!!!!!. Hopelijk heb je een leuke dag.
Liefs van Jol -
04 September 2008 - 17:09
Joske:
Sachaaaaaaa! Gefeliciteerd met je verjaardag, we drinken er bij de after gondel wel een op je!!!!! Groetjes!! -
04 September 2008 - 17:27
Marion:
Ha jarig Jetje,
van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik weet nog goed (oud wijf) dat je geboren bent tijdens het vuurwerk van de Gondelvaart. Gelukkig had Katja je adres hier naast de computer liggen. Of ze jouw adres nu ook wel in Zwolle heeft..............Maar ik kan je in ieder geval feliciteren! Heel veel groeten en toi toi toi met alles. -
04 September 2008 - 18:16
Conny:
Hoi Sacha,
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!!!!
(Hier is het nu 20u maar bij jou is het denk ik al vrijdag 5 sept.)Heel leuk om je byzondere belevenissen te kunnen volgen.Fijn dat je toch gebruik kunt maken van "computers met de nodige mankementen".Wat een luxe hebben we dan hier in Nederland voor de kinderen op school.Ik zal zeker vaker je berichten komen lezen.
Groetjes van Conny uit Doetinchem -
04 September 2008 - 18:20
Sarah:
Van harte gefeliciteerd!!!
Hopelijk was het een leuke dag vandaag. Ik sluit me bij Joske aan, ik drink er bij de gondelvaart ook een op jouw verjaardag.
Liefs Sarah
04 September 2008 - 18:43
Marleen:
Ha die Sacha!
Ik heb ook je site ontdekt...eindelijk hehe. Wat een boel verhalen al zeg, leuk en interessant om te lezen. Het is inderdaad een raar idee dat jij nu daar zit en heel andere dingen meemaakt/ziet. Ff denken, het is dus nu bij jou half 3 's nachts, raar hoor. Toch nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Heb je er daar nog wat aan gedaan/gevierd?
Ik kom gauw een keer weer op je site kijken:)
Hoop dat je nu lekker slaapt; morgen weer een fijne dag, succes met alles!
Ook ik drink er zaterdag samen met de anderen een op je:)
Je krijgt ook de groetjes van Mike.
Groetjes Marleen -
04 September 2008 - 19:01
Douwe En Mir:
heeeeeeeeeeeeeeeeey
gefeliciteerd met je verjaardag.
04 September 2008 - 21:40
Alwien:
Ha die Sacha, ik lees net dat je jarig bent ,dus van harte proficiat. Vreemd zeker hè ,verjaardag vieren zonder familie en vrienden.Het is wel een heel andere wereld waarin je nu verkeert.Als je dat allemaal zo hoort: Wat hebben wij het dan goed.Jammer dat al die mensen daar ,die gestudeerd hebben en heel wat in hun mars hebben, naar het buitenland vertrekken. Ze zijn in hun eigen land juist zo hard nodig.
Succes maar weer met alles .Groetjes,Alwien -
05 September 2008 - 10:14
Renee Stevens:
hallo sacha
gefeliciteerd met je verjaardag van mama had ik gehoord dat het allemaal nog niet zo geweldig loopt, misschien komt dat allemaal nog wel. moed houden we zullen aan je denken. veel sterkte met je werk veel kusjes en groetjes van renee stevens adios amiga. -
05 September 2008 - 21:03
Nicole:
hallo Sacha,
Even een berichtje uit Gaanderen! Ik vind het stoer hoor wat je daar doet en alles wat je meemaakt. Ik was al lang gillend naar huis gegaan. Leuk om op deze manier je te kunnen volgen! Heel veel succes en tot horens! Groetjes, Nicole (van de Martinusschool) -
06 September 2008 - 23:22
Marieke:
Hallo Sacha,
Erg leuk om je berichten te lezen. En zo veel al! Prachtige foto's en hele schattige kinderen, zo lijk het!
De kop is eraf. En je hebt al veel gezien en gedaan in die korte tijd.
Succes met tagalo en geniet!
Groeten van Marieke
(vd verjaardag v Anke...)