Maligayang Pasko at Bagong Taon
Door: sacha
Blijf op de hoogte en volg Sacha
20 December 2008 | Filipijnen, Manilla
... of te wel Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.
Ik ben erg geschrokken van het nieuws over de verdwijning van Joanne. Ik hoop dat snel duidelijk wordt waar ze is. Ik wens haar familie en vrienden veel sterkte toe.
Afgelopen weken waren erg druk hier. Vorige week ben ik terug gekomen in Manila. Gelijk weer wennen: smog, lawaai, verkeer. Maar het voelde ook een beetje als thuiskomen. Het weekend ervoor was ik nog naar Vigan geweest: een erg mooi stadje met veel overgebleven gebouwen uit de tijd van de Spaanse bezetting. Deze week hebben we de voedselpakketten voor de mensen hier uit de buurt verdeeld. Meer dan 1600 pakketten bestaande uit: 5 kg rijst, koffie, melk, spaghetti + saus, suiker en een blikje tonijn. Ze vertelden me dat andere jaren er meer in een pakket zat, maar dat het afgelopen jaar de prijzen erg gestegen zijn vooral de prijs van de rijst. Gisteren hadden we het kerstfeest met het personeel van Bukas Palad. Ze hadden een soort van loterij met cadeautjes en de hoofdprijs was een televisie. Lisa heeft de televisie gewonnen en was er superblij mee. Haar familie is namelijk vorige week uit Palawan overgekomen. Ik ging met haar mee om hen op te halen. Ze kwamen aan op de pier in Manilla na een reis van 28 uur per boot. Haar ouders en haar jongste broertje (14 jaar). Het was zijn eerste keer om Manilla te zien en keek zijn ogen uit. Palawan is namelijk nog echt een eiland wat nog wat minder verstedelijking kent dan hier. En ik keek me de ogen uit op de pier. Al dat geduw en getrek van mensen. En er waren wat straatkinderen die gewoon het flesje drinken van Lisa af wilden pakken (zullen wel dorst hebben). Gisteravond ben ik met haar en haar broertje naar Mall of Asia geweest om vuurwerk te kijken. Toen we terugkwamen wilden we een shortcut nemen om naar huis te gaan,maar zag ik ineens twee mannen vechten en dat ging er niet echt zachtzinnig aan toe. Dus hebben we toch maar voor de lange weg gekozen:)
Ik had ook nog een gesprek met een sociaal werkster over wat zij noemde de 'hardheaded' filipino. Er zijn hier heel veel regeltjes maar de mensen zijn er heel goed in om die regels naar hun eigen hand te zetten. Zo gaf zij als voorbeeld dat op veel plaatsen op de muur geschilderd staat "Hindi umiwi dito" (verboden hier te urineren). Wat doet de 'slimme' filipino. Hij richt op de grond en zegt dan dat is niet het 'hier' waar het geschilderd is. Dit zou trouwens ook iets voor Stijn kunnen zijn:) En ik ging met Mary Ann San Fernando in met het busje en er was geen parkeerplaats mee vrij. Toch was er nog een plaatsje vrij achter het bord "Don't park here". Mary Anne parkeerde daar en ik zei: je mag hier toch niet staan? Maar ze antwoorde: ik sta toch ook niet waar het bord staat?:) Erg grappig hoe ze het in hun voordeel uit kunnen laten werken, maar het geeft ook aan waarom het zo moeilijk is om de mensen hier de regels te laten volgen.
Dit weekend nog veel verschillende kerstfeesten en dan ga ik maandag naar Tagaytay. Daar zal het wat lastiger worden om de computer te gebruiken, maar ik doe mijn best. Ik wens jullie allemaal een fijne vakantie toe.
Ps Op de foto's zie je de verdeling van pakketten en ook wat kindertjes die kleding hebben ontvangen van wat mijn moeder gestuurd heeft. De moeders waren erg blij... en de kinderen ook.
Liefs Sacha
Ps Was vergeten te vertellen over mijn kapperverhaal. Toch leuk om nog even toe te voegen. Lisa ging naar de kapper in Tambo voor een hairrebond (ze maken het stijl voor een jaar lang) en ik had last van roos denk door het harde water in San Fernando. Toen zeiden Lisa en Jackie dat ik de hot oil moest nemen. Dat kost 150 peso (nog geen 3 euro). Dat was een goede aanrader: je hoofd wordt helemaal ingesmeerd met olie en daarna krijg je een kapje op dat met stroom wordt warm gemaakt: was even bang dat ik geelectrocuteerd zou worden als je de stopcontacten hier ziet:) De kapsalon zelf was niet meer dan 6 vierkante meter groot en we zaten op plastic stoeltjes. Je haar werd gewassen boven een wasbakje met behulp van een emmertje water. Maar geweldig om mee te maken. De kapsalon wordt gerund bij 3 homo's en het was ontzettend gezellig. Ze hadden steeds weer nieuwe ideeen voor mijn haar en zo werd ik ook geknipt en mijn haar ook met de stijltang bewerkt. Na 2 uur was ik totaal verfrist, verlost van alle roos (tot nu toe...)en mooi geknipt. Ik dacht dat ik nu wel meer moest betalen ,maar nee hoor ze bleven bij de 150 peso, dus heb ik maar wat extra gegeven want dit was de beste behandeling bij een kapper die ik ooit in mijn leven gehad heb, daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren (20 euro voor 15 minuutjes knippen)...
Liefs Sacha
20 December 2008 - 16:23
Chantal:
Wens jou ook een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar! Zal wel een heel bijzonderen kerst en jaarwisseling worden daar aan de andere kant van de wereld!
Dikke X Chantal -
20 December 2008 - 18:03
Mama:
Ha Sachy,
met de foto's is het niet gelukt! moet je nog een extra knopje indrukken of zo? Ik ben ècht nieuwsgierig maar dat komt ook omdat het steeds van die leuke foto's zijn...zullen we ong. 12 uur bellen? 7 uur bij jou dus.. groetjes en liefs -
21 December 2008 - 16:38
Patricia:
hoi sachy
ikwens je hele fijne kerst dagen toe in manilla!!!en een goed jaar toe
heel veel groetjes van patricia -
23 December 2008 - 11:05
Anke Hoopman:
Haaa Sacha,
heeeele fijne kerst en een goed en gelukkig 2009!!
Veel liefs, Anke
xxx -
24 December 2008 - 13:14
Nando:
hee Sacha,
leuk om te lezen dat het je zo goed gaat daar op de Filipijnen.
Ik wil je een hele fijne kerst en een heel gelukkig 2009 toewensen.
Groet Nando -
25 December 2008 - 12:54
Joske:
Heej Sas!
Lang geleden dat ik iets geschreven heb, maar lees al je verhalen wel steeds hoor, ik wou je ook nog even heel fijne feestdagen wensen!
Groetjes Joske -
25 December 2008 - 13:16
Jolande:
He sas,
vroelijk kertsfeest!!!
Wat leuk om je verhaal weer te lezen. Ik wens je een super goed 2009!!!
tot gauw
liefs van Jo -
25 December 2008 - 16:07
Nardy En Gerard :
Hallo Sascha,
leuke fotoos en leuk verhaal. Ook kappersverhaal vond ik erg goed, maak je hier niet mee,
Hele fijne kerstdagen en een goed en gezond thuiskomen voor volgend jaar. Liefs Nardy en Gerard. -
26 December 2008 - 21:19
Maureen:
Fijne kerstdagen gehad? daar heel ver van hier?
Ik wens je het allerbeste voor t nieuwe jaar.
groetjes uit Tolkamer (en een beetje uit Loil haha) -
27 December 2008 - 13:42
Evelien:
Hi Sas,
volgens mij heb jij het nog steeds super naar je zin.. leuke verhalen schrijf je!!! Heb je leuke kerstdagen gehad? Hele fijne jaarwisseling en nog veel plezier daar... :D
Liefs Evelien -
27 December 2008 - 20:40
Marion:
Ha Sacha,
Eindelijk weer eens een berichtje van mij.Dat verhaal van de kapper..........Lijkt mij ook wel wat. Ik vind het nl. heerlijk om naar de kapper te gaan.Lekker een beetje tutten aan mijn kop, kan ik zo bij in slaap vallen. Eigenlijk wil ik liever niet praten met de kapster maar dat is zo onbeleefd. Dus in het begin ben ik vriendelijk en beleefd en dan... boeien..doe ik de ogen dicht. Je moet er toch flink voor betalen dus neem ik het er maar even van. Heel veel groeten, een mooie jaarwisseling en pas goed op! -
29 December 2008 - 10:46
Linda:
hey sas! fijne kerstdagen gehad? grappig om te zien dat het zo warm is bij jullie en dat er overal kerstversiering is!! op naar het nieuwe jaar! bij jou al wat eerder dan bij ons. Maar we denken aan je. veel plezier. liefs linda -
31 December 2008 - 09:07
Sarah:
Ha Sas,
Ik hoorde van je niersteen, wat vervelend.
Hopelijk valt de pijn nu wat mee en heb je een leuk nieuwjaarsfeest!
Bij jou is het over 6 uur al zo ver! Raar eigenlijk, wij moeten nog wat langer wachten.
ALvast een gelukkig nieuwjaar!
Liefs Sarah -
02 Januari 2009 - 15:59
Gerjon:
Hey Sas,
een gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat je je al wat beter voelt en dat het snel helemaal goed is. Hier is de jaarwisseling wel rustig verlopen, alleen heeft Douwe vuurwerk in zijn gezicht gehad, maar dat had je mogelijk al gehoord. Het valt allemaal mee.
Ik heb het eerst bij Stijn gevierd en ben later met Emma naar Schiller gegaan. Het was wel gezellig, maar verder niets nieuws onder de zon.
Veel sterkte de komende tijd en tot snel wederhorens!
Liefs Gerjon
04 Januari 2009 - 09:40
Alwien Korn:
Ha die Sacha,
het is al lang geleden dat ik gereageerd heb,vandaar. De allerbeste wensen voor jou voor 2009!
Kind, wat maak je toch interessante dingen mee. Dit is een periode in je leven ,die je nooit zult vergeten. Wat zul jij straks weer moeten wennen in Nederland. Hier alles goed. Eind van deze week zit iedereen in het nieuwe gebouw. De school is prachtig geworden. Ik wens je nog heel veel plezier en succes met alles.
Groetjes,Alwien -
07 Januari 2009 - 17:29
Douwieger En /\/\ir:
Haaaai Sas!!!
Ook hier wens ik je nog een keer het allerbeste voor het komende jaar!!! Ik ben wel benieuwd hoe het daar op die nieuwe plek (Tagatay) is maar ik begreep al van mama dat het daar niet zo makkelijk is om achter internet te gaan. Hopelijk voel je je in ieder geval snel wat beter!! Laat je je nog wel even nakijken in het ziekenhuis? Je gezondheid is natuurlijk wel belangrijk!!!
Over gezondheid gesproken, Douwes gezicht ziet er alweer een heeeeel stuk gezonder uit!!! Ik had vitamine E creme gehaald en dat werkt als een tierelier haha!!! Je ziet er nu al bijna niks meer van! En ook al houdt hij er een litteken van over, ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe blij ik ben dat het zo is afgelopen!!! :)
Nou Sas, geniet er nog even van! Voor je het week zit je weer in ons koude kikkerlandje!! Het is hier namelijk echt winterweer!! Sneeuw, kou (snachts rond de -15) en er kan hier weer volop geschaatst worden!!! Even vind ik dat leuk maar hou toch echt meer van de zomer haha!!!
Tot snel!! Liefs Douwieger :P en Miriam -
08 Januari 2009 - 19:05
Ome Herrie:
ik hoor niks meer over nierstenen, dus ik neem aan dat je daar goed van bent verlost. gelukkig maar! een goed jaar toegewenst! er komen hier in tirana iedere zondag drie meisjes uit manilla naar de engelse mis. leuk, hè? ciao!