Villages of 'the rich' - Reisverslag uit Manilla, Filipijnen van Sacha Gijsbers - WaarBenJij.nu Villages of 'the rich' - Reisverslag uit Manilla, Filipijnen van Sacha Gijsbers - WaarBenJij.nu

Villages of 'the rich'

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Sacha

09 September 2008 | Filipijnen, Manilla

Zaterdag ben ik mee geweest uitnodigingen rondbrengen voor het 25 jarig jubileum: dat is vrijdag. We kwamen in allerlei villages: wijken, of zeg maar aparte stadsdelen van Manilla, waar alle grooote huizen staan. Voordat je erin mag wordt er gecontroleerd en wordt het nummerbord genoteerd. Het is een heel andere wereld. Ineens zijn de straten leeg en schoon, je ziet veel bomen en tuinen. Raar hoor dat contrast. De mensen die je buiten ziet zijn de mensen die in de huishouding helpen of de chauffeurs. Miranda vertelde me dat ze sommige kinderen in de klas heeft, op de international school, die nauwelijks weten dat de armoede ook bestaat. Ze komen vanuit hun rijke wijk in een auto met geblindeerde ramen. Wat een contrasten in dit land.

In het begin vond ik het maar raar dat iedereen hier als het ware op straat leeft, maar het heeft toch ook wel wat. Wel gezellig eigenlijk.
Ik was trouwens vergeten te vertellen dat ik ook nog een vieze kakkerlak in mijn bed gevonden heb. Gelukkig ontdekte ik dat pas toen ik al uit bed was, anders was ik wel gaan gillen. Ik snap trouwens niet hoe hij heeft kunnen indringen in mijn door het muskietennet bewaakte bed. Toch nog maar beter vastmaken dat net. Gisteravond regende het hier heel erg hard. De straatjes stonden helemaal blank en dat onweer: echt niet gezellig meer. Het licht flikkerde even, maar bleef het gelukkig wel doen.

Deze week zal ik druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het jubileum dat is aanstaande vrijdag. 's morgens zijn er wel kinderen, maar 's middags gaan we aan de slag voor het decor. Ik merk trouwens wel dat de mensen hier vaak niet erg efficient werken. Veel dingen worden dubbel gedaan of met heel veel mensen wordt aan hetzelfde gewerkt. Daarnaast is het heel grappig hoe met de tijdklok omgesprongen wordt. Vandaag was het half 5 toen we klaar waren met het knippen van letters. Maar omdat er gewerkt moet worden tot 5 uur, gingen alle leerkrachten in een lokaal zitten wachten en kletsen tot het tijd was. Wanneer ik dan om 1 minuut voor 5 mijn kaart in de klok steek zeggen ze: oh, je moet nog wachten want het is nog geen 5 uur.

Ik heb trouwens de eerste post ontvangen: van mijn familie, van ome Henk en tante Riekje en van Joske en Randy (5 september aangekomen= 2 weken bijna). Heel erg bedankt: hartstikke leuk. Daarnaast blijft het heel leuk om jullie reacties/mail te lezen. Ik kijk er echt naar uit elke keer wanneer ik internet open.

Zondag trouwens ook nog naar Intro Muras geweest: het historische centrum: vestiging van de Spanjaarden. Ook de grote kathedraal heb ik gezien, daar was een bruiloft aan de gang: leuk om te zien.

Wim: groeten terug van Tita en Wim. Waarschijnlijk ga ik dit weekend weer naar Miranda, en zal haar dan zeker de groeten doen. Ik weet trouwens niet wie je bedoelt als de leerkracht met het haar voor het gezicht, want volgens mij ben ik dat zelf???

Heel veel groetjes aan de leerkrachten van het Timpaan: hoe is de start van het nieuwe jaar? En van de Martinusschool?

Ook leuk steeds wat van mijn oude buren te lezen: knap dat jullie zo wegwijs zijn op het internet.

Anke en Ellen bedankt voor jullie reactie/mail. Waarschijnlijk mis ik er nog een heleboel. Iig heel erg bedankt allemaal.

• 09 September 2008 - 11:28

Haaaaa Sas!!!:

Leuk om weer een bericht te lezen maar ook erg aangrijpend!! Vind het superknap dat je er zit, ik had het nog geen week volgehouden denk ik!! En niet alleen om het ongedierte haha maar ook om de armoede...!! Echt moeilijk om te zien lijkt me! Als ik de verhalen lees besef ik wel hoe goed wij het hier hebben!!
    Ik was net nog aan mama aan het vertellen dat we het nog een klein beetje anders aan wilden pakken met de badkamer omdat de wc anders niet netjes in het midden komt en het uit zn contrast wordt getrokken. Dus nu hebben we een idee zodat het toch netjes eruit komt te zien... HOEZO LUXE-PROBLEEM?!?!?! Verder gaat het zn gangetje in het huis, er moet nog wel veel gebeuren!
    Op het werk gaat het goed! De nieuwe behandelkamer is bijna klaar en vanaf dan kan ik ook weer wat meer uren werken! En als ik in november mijn diploma heb gehaald (daar ga ik tenminste vanuit) kan ik er fulltime werken!! Trouwens nog een dikke blunder die jij volgens mij net niet hebt meegekregen: Ik wou een patiënt aan de balie helpen dus ik stond even op van mijn stoel. En daarna ging ik er blindelings vanuit dat de stoel nog achter mij stond... maar je raad t al: die was weggerold... BATSSS daar lag ik!!! Hahahha niet zo slimme actie!!!
    Als ik aankomend weekend tijd heb zal ik de tv s proberen aan te sluiten, kijken of ie het doet, ik ben benieuwd!!
    Nou, t wordt volgens mij een beetje een lang verhaal dus ik stop er weer mee!! Zet m op maar weer en tot het volgende bericht!! Bedankt voor de speciale groetjes en natuurlijk heeeeeeeeel veel speciale groetjes terug!!! :-)

Liefs Miriam

• 09 September 2008 - 12:16

Chantal:

Jeetje, dat de kinderen van de rijken echt weg worden gehouden van de armoede door geblindeerde auto's. Heftig man! Ik vind het ook super knap van je, dat je zo je weg vindt daar. Ik lees ook telkens je verhalen snel, want ik ben echt heel benieuwd hoe het met je gaat en wat je allemaal meemaakt! Leuk dat je zoveel schrijft... hoewel je eerst dacht dat je dat niet zou doen......

Ik ben het schooljaar nog niet begonnen. Kan je dus alleen uit ervaring van Inno vertellen, dat het druk is op school. De laatste week van de vakantie kreeg ik zoveel last van mijn rug, dat er onderzoeken zijn gedaan. Uiteindelijk via MRI ontdekt dat ik slijtage heb door de scoliose in mijn rug. Ze konden ook zien, dat in mijn spieren een te hoog vetpercentage zit, dus ik moet aan de stabilisatie oefeningen. Dan kan ik straks normaal functioneren.
    :-)
    Die erge pijn komt niet door bovenstaande, maar wordt verklaard door die val in Turkije. Zou een kneuzing zijn.
    Pas als ik van de pijnstillers af ben en thuis normaal kan functioneren zonder te liggen, mag ik van de fysio aan werken gaan denken.

Weet je er een beetje van... Veel succes met de voorbereidingen van het jubileum.
    Dikke X!

• 09 September 2008 - 18:04

Jol:

Hee Sas,
    Leuk weer wat van je te horen. Die kakkerlat is dan weer iets minder. Niet echt iets voor jou he? Maar gelukkig heb je die pas s'ochtends ondekt. Verder leuk dat je druk bezig bent met van alles. Maar dat contrast tussen arm en rijk lijktme inderdaad erg moeilijk en vreemd. Dat dat mogelijk is he? Maar goed. Hier gaar alles z'n gangetje. Druk met werk enz. Vrijdag gaan we weer voor het eerst volleybaltrainen. Het zal mij benieuwen. Nou, succes met alles. Tot gauw!!!
    Veel liefs van Jol

• 11 September 2008 - 13:10

Marika:

He Sacha,

Ik vind het heel leuk om jouw berichten te lezen en heb veel respect voor de manier waarop je met deze 'andere wereld' omgaat. We praten op school regelmatig over je! groeten!

• 11 September 2008 - 16:33

Freddy:

Hallo Sas,

wat leuk dat je schijft dat iedereen op straat leeft en dat dat eigenlijk best wel gezellig is. Dat doet me denken aan mijn kinderjaren in de Oranjestraat in Bredevoort. De tijd dat er nog geen televisie was. Toen leefden we toch ook nog heel veel
    buiten. Behalve als het
    echt koud was natuurlijk;
    hoewel: dan hadden we toch ook nog best wel heel veel winterplezier
    op straat.
    Groeten,