Wat een verhalen - Reisverslag uit Manilla, Filipijnen van Sacha Gijsbers - WaarBenJij.nu Wat een verhalen - Reisverslag uit Manilla, Filipijnen van Sacha Gijsbers - WaarBenJij.nu

Wat een verhalen

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Sacha

18 September 2008 | Filipijnen, Manilla

Soms denk ik dat ik al behoorlijk wat armoede gezien en gehoord heb, maar steeds hoor of zie ik nog weer nieuwe dingen.
Vandaag stond er een man te bedelen voor het klaslokaal (in het gebouw zelf). Hij was ziek en wilde geld voor medicijnen dus hebben ze hem naar de clinic die beneden zit gestuurd. Daarna hoorde ik dat een van de leerkrachten waar ik mee werk een paar dagen niet zal komen. Ze wordt mishandeld door haar man en heeft besloten tot een tijdelijk verblijf elders. Haar man slaat haar omdat hij denkt dat ze vreemd gaat, terwijl hij degene is met een andere vrouw. Scheiden is erg moeilijk: waar moet ze dan naar toe en ze heeft een geestelijk gehandicapte dochter. Ik hoop het beste voor haar.
Omdat ze nu dus een paar dagen niet aanwezig is, heb ik haar vandaag vervangen. Dat was wel lastig, want de kinderen begrijpen weinig Engels en mijn Tagalog is nog niet al te best. En ze zijn nog een stuk drukker dan de Nederlandse kinderen, dat had ik vooraf niet gedacht. Ze kunnen wel tellen en het alfabet kennen ze ook in het Engels. Maar kinderen corrigeren in het Engels is moeilijk. Ik denk dat ze het soms best begrijpen, maar het niet willen bgerijpen. Dus moest ik van alles uit de kast halen om de leerstof aantrekkelijk te maken (veel met bewegingen: die zijn universeel) Er is een meisje, ze is zo klein en dun maar toch al 5 jaar. Zij gaat ook naar the feeding program op zaterdag, dat is voor ondervoede/slecht gevoede kinderen. Haar haar heeft oranje plukken wat haar een extra zielige uitdrukking geeft. Ik vroeg aan een leerkracht hoe het komt dat haar haar die kleur heeft. Zij vertelde me dat de moeder van het kind haar haar verft (bij een kind van 5!)Dan vraag ik me af: wel geld om verf te kopen en geen geld om het kind te eten te geven? Ik denk dat sommige ouders helemaal niet stilstaan bij de basisbehoeften van een kind. Zo zie ik de kinderen hier ook ontzettend veel snoepen. Altijd met flesjes of plastic zakjes cola (kost hier evenveel als water). Vanochtend om 8 uur zag ik al een moeder met een kind dat een waterijsje aan het eten was. Misschien dat door alle kleur/geur- en smaakstoffen de kinderen daarom ook zo druk zijn en vol energie en pas laat (11/12 uur) gaan slapen.

Ook heel bijzonder is dat de kerstmuziek hier al volop te horen is. Jingle bells, I'm dreaming of a White Christmas (kunnen ze lang over blijven dromen) hoor je overal. Een van de leerkrachten zei me dat het al bijna kerstmis is, ik zei dat het nog meer dan 3 maanden duurt ('yeah, almost christmans' was haar antwoord). Ook in de klas wordt al kerstmuziek gespeeld.

Dan nog een heel nieuw nieuwtje. Ik kom iets eerder naar huis: 15 februari. Dit heeft een aantal redenen, met als voornaamste reden: geld. Ik wil hier toch ook graag nog wat kunnen zien van de omgeving en me niet te veel zorgen hoeven maken, dus vandaar...En in februari kan ik misschien (makkelijk: hoop ik) weer een invalbaan krijgen. Daarnaast moet ik het visum ook om de 2 maand verlengen en na 6 maanden, wordt dat allemaal wat lastiger. Dus jullie zullen me iets sneller weer zien dan verwacht...

Mijn mobiele nummer is hier trouwens:

0063 9183446335 (ik dacht dat 63 het landnummer is anders moeten jullie dat nog even checken)

Sarah, nog bedankt voor je kaart, die is toch nog aangekomen. Bijna een maand later...
Chantal hoe is het met je rug? Ik hoop al stukken beter?

Doeidoeidoeidoeidoeidoei

• 18 September 2008 - 14:21

Douwe En Miriam:

We sluiten ons helemaal bij je aan: Wat een verhalen!! En helemaal als jij zelf diegene bent die het van zo dichtbij allemaal meemaakt! Heftig hoor!!
    We moesten wel heel hard lachen om de zin: I'm dreaming of a White Christmas, kunnen ze lang over blijven dromen ja!! Maar toch zo hard mogelijk meezingen zeker?! Hahaha!! En ook dat ze het al bijna kerstmis vinden haha!!
    We hadden het al een beetje van mama gehoord dat je eerder thuis komt! Verstandige keuze!

Liefs mij

• 18 September 2008 - 15:01

Chantal:

He Sas,
    Jee, wat een verhalen weer van de leefomstandigheden en cultuurverschillen.Wat een naar verhaal van jouw collega... Bah, zeg.
    Ik heb respect voor je dat je voor de klas als inval bent gaan staan... en dat de kids zo druk zijn! Straks vind je hier werken een peulenschil!!! Weet zeker met jouw vaardigheden dat het best goed zal gaan!!!
    Snap je beslissing om eerder naar Nederland te komen. 6 maanden is nog lang genoeg, toch? En als je straks niets gezien hebt van het land krijg je daar zeker spijt van!

Dan mijn rug... Ik ben inmiddels weer terug bij mijn eigen manueel therapeut en dat helpt de boel versnellen volgens mij. Ik heb deze week alleen dinsdagavond veel rugpijn gehad en gisteren en vandaag zeurt het alleen. :-)Merk wel dat het begint te branden na de behandeling van vanmiddag :-(
    Ik zit nog wel aan de pijnstillers en probeer het liggend rusten langzaam af te bouwen.
    Vanmorgen eventjes voor het eerst sinds juli weer in de klas geweest. Wien is zo'n fijne inval voor de kinderen en mij. Gisterenmiddag is ze de hele middag bij me geweest, gewoon voor de gezelligheid. Super lief! Morgenmiddag komt Frans hier en gaan we verder met het zelfstandig werken beleid... Hoop dat ik volgende week weer wat vaker na school kan en langzaam het werk weer op kan gaan bouwen. We zullen zien..

Voor jou: Veel succes met je nieuwe uitdaging op de school!!

Dikke X

• 18 September 2008 - 19:19

Joske:

Hee Sassefras,

Heb je goed dat je nog wat tijd neemt om de omgeving daar te bekijken. Hoeven we je ook niet zo lang te missen haha. Het is toch wel gek met feestjes en uitgaan, net of we met veel minder zijn terwijl alleen jij er dan niet bent.

Ik heb alweer weekend, heb tegenwoordig namelijk op vrijdags vrij. Kan ik me alvast voorbereiden op het borreluurtje want het is al weer kermis in Aalten. De tijd gaat zo snel!

Succes met het lesgeven en hopen dat je collega gauw weer terug is!

Groetjes en een fijn weekend alvast he!

• 19 September 2008 - 07:45

Linda:

hey sas. wat een verhaal weer. Blijf me verbazen over wat je allemaal mee maakt daar. Dan zien we je dus eerder weer dan verwacht. Heb je al bedacht waar je daar naar toe gaat? Vanavond en morgen drinken we d'r nog 1 op je (kermis)! liefs linda

• 19 September 2008 - 12:38

Groep 6-7a St Jozef:

Hoi Juf Sacha,

We waren aan t kijken op jouw site en daarom sturen we jou een berichtje. Sommige kinderen willen iets vragen of zeggen:

Dian: Hoe gaat t met jou?
    Manon: Zijn er alleen maar donkere mensen of ook blanken?
    Judy: Heb je al Nederlandse vrienden en vriendinnen gemaakt? Zijn er wel Nederlanders?
    Casper: Vreselijke situatie voor die kinderen daar!
    Charissa: Doen ze daar ook aan sport?
    Sen: Voetballen ze daar ook?
    Jolieke: Zijn er ook haaien en dolfijnen?
    Eden: Vind je het daar leuk?
    Jasper: zijn de kinderen goed in sport?
    Merel: Mis je ons nog wel eens?
    Luuk: Zijn de mensen daar vriendelijk?
    Levi: Ben je al gevaarlijke diersoorten tegengekomen?
    Daan: Hoe is t weer daar?
    Iris: Wonen er veel mensen daar?
    Judy: Hoe vieren ze daar kerstmis?
    Jasper: Wat voor dieren lopen daar rond?
    Luuk: Zijn daar dure dingen?
    Jara: Hoelang is t vliegen?
    Femke: Hebben ze daar ook huisdieren?
    Anne: Is t een leuke klas?
    Twan: Lopen de honden daar gewoon los?
    Sterre: Hebben ze ook grote winkels?
    Myrna: Zijn er alleen maar arme mensen?
    Jelle: Zwem je weleens daar in de zee?
    Sen: Heb je al in zo'n jeep gezeten?
    Bart: Kom je nog een keer bij ons op school (in de klas) om over je reis te vertellen?

Je ziet t een heleboel vragen en ze konden er nog wel meer bedenken!!! haha, dus bij deze ben je uitgenodigd om een keer een gastles te komen geven.

Ons emailadres: basisschool@stjozefloil.nl.

Levi, Merel, Charissa, Daan, Anne, Jorik, Sterre, Casper, Luuk, Dian, Amber, Max, Fleur, Sil, Iris, Jelle, Eden, Jolieke, Sen, Jara, Twan, Femke, Judy, Bart, Myrna, Jasper, Jill, Quint, Manon, Martijn en je oud collega, Maureen!

• 19 September 2008 - 14:50

Ma:

Ha Sas, is dat dan ook die leerkracht waarbij je in het huisje bent geweest?
    Leuk die kinderen uit Loil, hè? Sterkte met al die vragen. Alle goeds ; bye ma

• 21 September 2008 - 10:31

Sarah:

Hey Sas,

Voor ons natuurlijk wel leuk dat je in februari terug komt! Ik snap het helemaal dat je nog wat van de omgeving wilt zien. Nu je toch daar bent...Wij hebben net de Aaltense kermis achter de rug. Eerst bij de Pol en daarna buiten bij Leuven. Was wel weer gezellig. Maar we missen je nog steeds hoor!

Liefs Sarah

• 21 September 2008 - 12:37

Jolande:

He sas,
    Wat een verhalen schrijf je weer. Maar leuk voor je dat je nu nog wat dingen van de omgeving kunt bekijken nu je in februari terug komt. Vinden wij wel gezellig hoor dat je eerder terugkomt.
    En leuk om wat foto's te zien van daar. Geeft een heeeeel klein beetje een indruk.
    He, tot gauw.

Liefs van Jol

• 22 September 2008 - 09:25

Linda:

hey sas. leuk om foto's te kijken! wat een lieve kindjes zeg. Maar die foto met die ..nou ja.. woningen is wel heftig hoor. heb je al veel van manilla gezien? liefs linda

• 22 September 2008 - 11:57

Freddy:

Inderdaad leuk om die foto's te bekijken. Ik vind het wel heel bijzonder dat de mensen daar nog zo vriendelijk kunnen lachen. Het kleine witte poesje zit er wel bij alsof het wil
    zeggen: "wat een ellende". Het is maar goed dat poezen alleen maar in stripverhalen kunnen spreken; Tom Poes
    en heer Bommel zouden misschien wel een oplossing bedacht hebben...
    Groeten en liefs,
    Je vader.